Tampereen polkupyöräilijät ry:n eduskuntavaalitavoitteet 2019

100 miljoonaa kävelylle ja pyöräilylle

Kävelyn ja pyöräliikenteen vuotuinen rahoitus tulisi nostaa 30 miljoonasta 100 miljoonaan. Pyöräliitto esittää 100 miljoonan rahoitukselle seuraavaa jakoa:

  • 30 miljoonaa euroa kuntien kävelyn ja pyöräilyn investointeihin (nyt 3,5 miljoonaa)
  • 32 miljoonaa valtion omaan pyörätieverkkoon ja rautatieasemien pyöräpysäköintiin (nyt n. 20-30 miljoonaa)
  • 35 miljoonaa sähköavusteisten pyörien määräaikaiseen hankintatukeen (nyt 0)
  • 3 miljoona liikkumisenohjaukseen, tutkimukseen, pyörämatkailuun, pyöräilykasvatukseen, ja muihin kävelyn ja pyöräilyn edistämisohjelman toimenpiteisiin (nyt n. 1 miljoona).
Työmatkakuluvähennyksen uudistus

Kodin ja työpaikan välisten matkakulujen vähennys on uudistettava Suomen ympäristökeskuksen esittämän mallin pohjalta niin, että se on kulkumuotoneutraali. Nykyinen työmatkavähennys syrjii merkittävästi erityisesti pyörän käyttöä työmatkaliikenteessä ja kannustaa autoiluun. Uudistuksella voitaisiin myös säästää valtion rahoja ja jopa parantaa työvoiman liikkuvuutta.

Maakunnallinen kestävien kulkutapojen liikennejärjestelmä

Tavoitteena rakentaa kestäviä kulkutapoja yhdistävä matkaketju, jossa matkustaja voi kulkea kotoa määränpäähän ja takaisin sujuvasti yhdellä matkalipulla, joka kattaisi kaikki matkan osat, esimerkiksi lähijunan, bussin ja kaupunkipyörän. Asemanseutuja kehitettäisiin niin, että niihin olisi sujuvaa ja turvallista ajaa polkupyörällä ja että polkupyörille olisi asemilla sekä keskeisillä linja-autopysäkeillä asianmukaiset pyöräpysäköintipaikat.

Pirkanmaasta pyörämatkailun edelläkävijä

Pirkanmaalle toteutetaan pyörämatkailureitistö, jota voidaan markkinoida matkailijoille kotimaassa ja ulkomailla. Reitistö merkitään maanteille ja kaupunkien ja taajamien pääpyöräilyreitistöjä kohennetaan niin, että matkailijan on sujuvaa ja turvallista kulkea reitistöä. Maakunnan kattavalla yhteistyöllä tuetaan pyörämatkailun parissa toimivien yritysten markkinointityötä.

Maakunnallinen pyöräliikennekoordinaattori

Liikenne- ja viestintäministeriön Kävelyn ja pyöräilyn edistämishankkeen myötä valtion tavoitteena on tukea paikallisia pyöräliikenteen kehittämishankkeita. Kävelyn ja pyöräliikenteen vuotuinen rahoitus tulisi nostaa 30 miljoonasta 100 miljoonaan.  Lisäpanostuksen turvin Pirkanmaalle perustetaan pyöräliikennekoordinaattorin tehtävä. Koordinaattori huolehtii pyöräliikenneverkoston kokonaisuudesta valtion omilla pyöräteillä ja kaupunkeja ja kuntia yhdistävillä niiden omilla pääpyöräliikenneväylillä osallistuen hankkeiden suunnitteluun. Tavoitteena on  kohdentaa valtion entistä suurempi tuki mahdollisimman laajasti koko Pirkanmaan eduksi.

Allekirjoita

(29)

Järjestä nimen, ehdokasnumeron tai puolueen mukaan.

Nro
Nimi
Puolue
Nimi
Puolue
240
Valitsijayhdistys
208
Vihreät
236
Valitsijayhdistys
94
Itsenäisyyspuolue
212
Vihreät
209
Vihreät
188
Vasemmistoliitto
204
Vihreät
93
Eläinoikeuspuolue
33
Kokoomus
193
Vasemmistoliitto
210
Vihreät
47
Sosialidemokraatit
234
Valitsijayhdistys
115
Kansalaispuolue
177
Vasemmistoliitto
207
Vihreät
197
Vihreät
229
Sininen tulevaisuus
206
Vihreät
213
Vihreät
30
Kokoomus
201
Vihreät
235
Valitsijayhdistys
198
Vihreät
222
Sininen tulevaisuus
203
Vihreät
211
Vihreät
113
Kansalaispuolue

Allekirjoita teesit